Geri

Östrojen ve Yaşlılıkta Östrojen

ÖSTROJEN

Dişi cinsiyet hormonları olan östrojen, yumurtalıklarda ve yağ dokusunda salgılanmaktadır.

Güzelliğin hormonu, toplam 30 ayrı çeşidi bulunmakta olup, en önemlisi çift değerli estradioldur. Östrojen yumurtalıklarda ve yağ dokusunda salgılanmaktadır.

Bu hormon vücuttaki pek çok sistemi kontrol etmekte olup, bunlardan bazıları menstrual döngü dediğimiz adet döngüsü yumurtalıktaki yumurtaların olgunlaşmasını ve doğurganlıktır. Östrojenler ve gestagenler tipik kişiye özgü dış görünüşün oluşmasını sağlar. Ancak bu esnada dişiye özgü kalçalarda ve bacaklarda yağ dokusu gelişmesine sebep olurlar. Vücut aslında ne yaparsanız yapın kaybolmayan bu yağ dokusunu hamilelikte enerji deposu olarak kullanmak için oluşturur. O nedenle bu bölgelerdeki yağ dokusu çoğunlukla zayıflama diyetlerine cevap vermez.

YAŞLILIKTA ÖSTROJEN

45 ile 50 yaş arası yumurtalıklarda hormon üretimi durmaktadır. İlk olarak progesteron ve estradiol değerlerinde azalma rastlanır. Daha sonra erkek cinsiyet hormonu olan testosteron ve androjen üretimi de durmaktadır. Östrojen yetersizliği yüzünden menopoza özgü tipik semptomlar ortaya çıkar. Bunlar; ateş basması, terleme, baş dönmesi, depresyon ve panik ataktır.

Bu arada östrojenin vücut için sağladığı östropoz (kemik erimesi) ve Arterioskleruz’a  (Damar kireçlenmesi- Tıkanması) karşı doğal korumada bu esnada ortadan kalkar.

Adet kesilmesi döneminde olan kadın - Menopoz

Adet kesilmesi dönemine giren her kadın için normal bir fizyolojik değişimdir.

Bu esnada genellikle 45-50 yaşlar arası kadın vücut değişimine uğramaktadır.

Buna göre;

-          Menopoz kadın yaşamında önemli bir evredir.

-          Şikâyetler kadından kadına farklılık gösterir.

-          Eğer kişisel bir tedavi şeması oluşturulan şahıslar bu geçiş dönemini mümkün olduğunca şikâyetsiz geçirirler.

-          En yeni bilimsel araştırmalar hormon eksikliği tedavisinin çok faydalı olduğundan bahsetmektedir.